flere
FO-Aarhus på facebook

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

* betyder at feltet er nødvendigt

Debat/læserne mener

Læs debatindlæg fra Nicolai.dk samt kommentarer fra læserne.

Læs mere »

Deltag i debatterne ved at skrive en kommentar under artiklen.

 Efter folkeskolen gik Brian, der er ordblind, i lære og arbejdede som elektriker. Men han havde en drøm, som hele tiden bankede på: At han en dag skulle kalde sig selv maskinmester. Vejen syntes imidlertid uendelig lang. Hvis ikke umulig.

Trods flere tilløb på forskellige kurser for ordblinde, var Brian ikke i nærheden af at kunne få adgang til Maskinmesterskolen i Aarhus. Vendepunktet kom først, da han en dag mødte op på FO-Aarhus´ skole for ordblinde voksne.

- Første undervisningsdag spurgte læreren Lena Utoft mig, hvorfor jeg var kommet. For at lære engelsk og dansk, så jeg kan komme ind på maskinmesteruddannelsen, svarede jeg.

Lena Utoft spurgte også, om der var nogle fag, han syntes særlig godt om, og Brian sagde: 'Matematik'.

- Jeg var noget skeptisk, da hun så kom med nogle matematikopgaver. Jeg troede, at jeg skulle lære at læse. Men efter nogle gange med matematikopgaverne begyndte jeg lige så stille at arbejde med en matematikbog, hvor der også skulle læses lidt. På den måde fik Lena ført mig ind på en ny vej. Det er hendes filosofi, at man skal være glad for det, man laver. Via matematikken fik jeg langsomt styr på bogstaverne, siger Brian.

 

Svært i folkeskolen

I dag er han i arbejde som maskinmester. Han kan på afstand se tilbage på de forhindringer og fordomme, han har mødt som ordblind.

I folkeskolen blev Brian placeret i en specialklasse med ordene: 'Han vokser nok fra det med tiden'. Han oplevede ikke, at hans ordblindhed blev taget alvorligt:

- Jeg klarede mig igennem med charme, og så udviklede jeg en række teknikker, så jeg undgik at blotte mig. For eksempel til konfirmationsforberedelse: Hvis jeg sang særlig højt til salmerne, vidste jeg, at præsten havde lagt mærke til mig, så slap jeg for at blive hørt i teksterne, fortæller Brian.

Det var Brians ordblindhed, der fik ham til at vælge en læreplads som elektriker efter folkeskolen.

- Jeg var ikke klar til en boglig uddannelse og satsede på, at jeg kunne klare mig igennem som elektriker. Min selvtillid var ikke stor.

 

Lena hjalp Brian i mål

 Drømmen om maskinmesteruddannelsen levede videre. Undervisningen på FO-Aarhus foregik om aftenen, så Brian kunne passe sit arbejde som elektriker ved siden af.

- Jeg fik hele tiden nye opgaver og værktøjer af Lena. For eksempel skulle jeg øve stavelser på vejnavne, når jeg alligevel kørte rundt i elektrikerbilen.

 Selvtilliden voksede, og Brian besluttede sig for at søge optagelse på maskinmesteruddannelsen.

 - Da jeg besluttede mig for at søge ind på Maskinmesterskolen, mente Lena, at det var for tidligt, men hun støttede mig hele vejen.

 Brian kom ind på maskinmesteruddannelsen, men fortsatte sideløbende på FO, og Lena var stadig inden for rækkevidde:

- Jeg har hele tiden haft mulighed for at ringe til Lena, når noget ikke gik godt på studiet. Så kunne hun minde mig om de teknikker og værktøjer, jeg skulle bruge. Hun har også hjulpet mig til at søge om de hjælpemidler, der findes for ordblinde.

 Brian gennemførte uddannelsen med et gennemsnit på 10,4, sluttede de sidste to eksamener med 12-taller i 2013. Han har i dag fået job som maskinmester. Drømmen gik i opfyldelse, og selv er han ikke i tvivl:

- Jeg var ikke blevet maskinmester uden Lena.

 

 LÆS OGSÅ: Millliarder at hente på ordblinde, Nicolai nr. 1/2011