3. maj 2017

Sidste onsdag genlød festsalen i FO-byen af arabisk musik, tyrkisk sang, skraldlatter og skåltaler.Siden nytår har et hold bestående af "gammel-danske" frivillige og nye danskere med flygtningebaggrund nemlig mødtes hver onsdag til sociale og kulturelle aktiviteter i Aarhus. Og aktiviteterne kulminerede i onsdags med en stor fest, hvor der både blev spist, snakket, danset og sunget.

Rammen for det hele var FO-Aarhus' projekt Tanker på Tværs, som har haft til formål at tilbyde nye borgere med flygtningebaggrund en genvej til at lære det aarhusianske kultur- og foreningsliv at kende. Muligheden for at træne det danske sprog og knytte relationer på tværs har samtidig været i højsædet. I alt 30 nye borgere med flygtningebaggrund fra Syrien, Eritrea, Congo, Iran, Somalia og Afghanistan har således deltaget i aktiviteterne sammen med en gruppe af 16 "gammel-danske" frivillige. Gruppen har eksempelvis oplevet Godsbanens kreative foreningsmiljø, Den Gamle Bys historiske charme og Aros' smukke kunstværker. De har sunget i kor og været til koncert. De har talt om borgerdemokrati med rådmanden for Kultur og Borgerservice. Det er blot nogle af de meget forskellige ting, som holdet har oplevet sammen i de forgangne måneder.

Trods en del sproglige udfordringer har deltagerne i Tanker på Tværs fra start været meget nysgerrige på at lære hinanden at kende. Lige så stille er der vokset nye aftaler og venskaber ud af aktiviteterne. Eksempelvis har nogle af projektets deltagere etableret en lektiehjælpsordning sammen. En række deltagere har været ude at se sport sammen i weekenden. Og nogle er begyndt at ses privat til kaffehygge og gode snakke.

Derfor var der også noget at fejre, da deltagerne mødtes til afslutningsfest i FO-byen. Salen var pyntet med guirlander, blomster og stearinlys, og menuen stod på klassisk dansk påskefrokost med iranske og syriske indslag. Flere gange i aftenens løb blev der slået på glasset og holdt små taler fra projektets deltagere. Mest komprimeret blev aftenens budskab udtrykt af Fouzi og Line, to deltagere med hhv. syrisk og dansk baggrund, da de rejste sig sammen: "Vi vil gerne sige tusind tak for nogle rigtig sjove og dejlige måneder. Det har været fantastisk at møde jer alle sammen! Vi håber at vi ses igen. Og skål!"

At ses igen skal der nok blive rig mulighed for. Deltagerne i Tanker på Tværs har nemlig fortsat deres flittigt brugte facebookgruppe, hvor alle kan være med til at foreslå og planlægge aktiviteter. Der er allerede mange ideer i spil for den kommende tid. Så selvom projektperioden er slut, er der heldigvis ikke sat punktum for de relationer og oplevelser, som er vokset ud af aktiviteterne. 

FO-Aarhus fortsætter desuden arbejdet med at skabe gode oplevelser for nye danskere i kultur- og foreningslivet. Henover sommeren bliver et nyt projekt, Aarhus Kompasset, nemlig sat i søen. Følg med på FO-Aarhus.dk og vores facebookside hvis du vil holdes opdateret.