Freelancejournalist
24 timer klogere
Af Anne Noller Nygaard
En mørk mandag eftermiddag sent i november er det godt at blive mødt af Clement Kjærsgaard, som står klar på scenen i et lunt Aarhus Teater. Clement Kjærsgaard byder velkommen til fjerde og sidste omgang af Hypotheticals. FO og Kulturbyens ambitiøse debatarrangementer på i alt 24 timer slutter i dag.
Fra gulv til loft er scenen fyldt ud med et sirligt klippet tæppe af hvide papirblomster. Clement Kjærsgaard står midt i kulisserne til forestillingen Narnia. Travende rundt på scenen fortæller han, hvordan Narnia blev skrevet som trøst til nogle børn, der oplevede Blitzkrigen i London under Anden Verdenskrig. Han trækker en linje op til vores generation. "Vi er vokset op efter Verdenskrigen med en vished om, at alt går bedre og bedre," siger han og tilføjer: "Men finanskrisen, klimakrisen og en stigende populisme giver os måske grund til at tvivle på, at forandringerne mod bedre tider fortsætter."
Dagens overskrift tager livtag med fremtidens forandringer. Forandringer, som både kan være resultater af en langsigtet udvikling og af pludselige omvæltninger. "Velkommen, mine damer og herrer, til en hel dag med titlen: Revolution og evolution - om forandring," siger han. Ti oplægsholdere vil sammen med Clement Kjærsgaard give deres bud på: "Hvem skaber forandringerne?" "Hvem skaber fremtiden?"
Nysgerrig på forandring
I første akt møder vi Margrethe Vestager, Konkurrencekommissær i EU, Vigga Svensson, Direktør for verdens første cirkulære abonnementsservice for børnetøj, og Kim Bisgaard fra det århusianske iværksættermiljø.
De har alle tre en god portion tillid til fremtidens forandringer. For Margrethe Vestager handler det først og fremmest om at sikre mulighederne for, at forandringer kan slå igennem på markedet: "Vores institutioner skal knokle for at holde de store, som for eksempel Google, i skak, så andre små virksomheder med nye og gode ideer får plads på et åbent marked."
Tøjdesigner Vigga Svensson er et inspirerende eksempel på, hvordan en ny ide kan lykkes. Kompromisløst har hun skabt et miljørigtigt koncept for børnetøj. Familier tegner et abonnement og får i løbet af barnets første to leveår pakker med tøj i de otte størrelser, barnet vokser sig igennem. Tøjet skal kunne holde længe, for det cirkulerer videre til næste familie. På den måde har hun udviklet et alternativ til masseproduktionen af dårligt tøj.
Blå underkæber
I anden akt er spørgsmålet fra Clement Kjærsgaard til panelet: "Hvem skaber fremtiden?" Vincent F. Hendricks springer op på scenen. Han er professor i formel filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier på CBIS. Manden taler så ivrigt, at Clement Kjærsgaard, af alle, må bede ham sænke tempoet.
"Vores tid er en kamp om opmærksomhed", siger han herefter langsomt og tydeligt. "Når jeg underviser på universitetet i logik, så kæmper jeg mod de mange blå underkæber. Facebook skinner op på de studerende". Han forklarer, at de unge og alle os andre bruger 85 % af vores tid på nettet på de fem største udbydere: Facebook, YouTube, Instagram, Twitter og Google.
"Vi må indse, at vores opmærksomhed giver dem penge i kassen. Det betyder, at vi på nettet hverken er brugere eller borgere længere, men selv er blevet til produkter," lyder analysen.
De tre følgende oplæg kredser alle om dilemmaer for vores digitaliserede fremtid. Vi får lov at slutte med et håb fra Vincent F. Hendricks om, at generationerne lærer af hinanden, så vi både får indflydelse på fremtidens digitale evolutioner og revolutioner: "Den unge generation, som kun har levet i den digitale tidsalder, kan lære "vi gamle" noget og omvendt."
Suppesnak
I pausen summer korridorerne af snakke om dagens oplæg. Omkring en søjle sidder to unge mænd og spiser "Revolutions-suppe", som er med i billetten. Simon Almind Petersen og Mikkel Dyrby er begge ingeniørstuderende, og deres forventninger til dagen er fuldt ud indfriet.
"Oplægsholderne tager fat i store emner, som jeg selv har gået og tænkt på i det små," siger Mikkel. Han er begejstret for, hvor meget arrangementet går i dybden. Makkeren Simon føler også, at han er blevet klogere. "Det er fascinerende, som de mange seriøse tanker fletter sig ud og ind mellem deltagerne," siger han.
Tænke sammen i 24 timer
Sidste runde af Hypotheticals lakker mod enden. I de afsluttende oplæg deler en ung tunesisk kvindelig internetaktivist og en lidt ældre serbisk politisk aktivist ud af deres erfaringer fra virkelige revolutioner i Tunesien og Eks-Jugoslavien. Publikum bliver tydeligt berørte af deres beretninger, og klapsalverne varer længe.
Clement Kjærsgaard takker alle medvirkende for de mange fantastiske timer. En håndsoprækning viser, at nogle publikummer har været med i alle 24 timer. "Det giver en særlig oplevelse at have tænkt og talt med hinanden i så lang tid," slutter han. Som tilhører kunne man godt ønske sig flere arrangementer i så stor en skala, også efter Kulturbyåret.
Hypotheticals #4 kan ses som livestream:
https://livestream.com/accounts/12654827/events/7953639/videos/166492885
Medvirkende:
Margrethe Vestager, Konkurrencekommissær i EU
Vigga Svensson: Iværksætter samt grundlægger af og direktør for VIGGA.US
Kim Bisgaard: Iværksætter og direktør for Culture and Business by Innovation Lab
Vincent F. Hendricks: Filosofiprofessor og leder af Center for Information og Boblestudier (CIBS)
Brian Eberhardt: Civilingeniør i Kunstig Intelligens og operativsystemer, direktør for IT-videncentret SuperUsers.
Lone Frank: Videnskabsjournalist med baggrund som hjerneforsker. Fast tilknyttet Weekendavisen, radiovært på Radio 24Syv og kendt som en markant debattør og meningsdanner i forhold til sundhed, medicin og psykologi.
Lene Tanggaard: Professor i kreativitet og læring. Har skrevet en række bestsellere, bl.a. "I bad med Picasso - sådan bliver du mere kreativ" sammen med Christian Stadil.
Bertel Nygaard: Lektor i historie og forsker i bl.a. revolutioner som kulturel forestilling og samfundsforandrende praksis.
Srdja Popovic: Serbisk politisk aktivist og leder af studenterbevægelsen Otpor!, som var med til at vælte præsident Slobodan Milošević. Grundlægger af Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies (CANVAS) og udpeget som en af verdens førende tænkere af Foreign Policy Magazine i 2011.
Lina Ben Mhenni: Tunesisk internetaktivist og blogger, der reporterede aktivt fra de første uger af den Tunesiske Revolution i 2011. Hun er tildelt Deutsche Welle International Blog Award og El Mundo's International Journalism Prize og blev spået til at vinde Nobels Fredspris i 2011.
Fotograf: Per Bille