17. juli 2017

Endnu et 'fredsfår' er kommet til Aarhus. Det sker som en markering af frivillighedens mange fordele som fællesskab og samhørighed. Men hvor skal det kulørte husdyr bo - det er spørgsmålet.

Af Maria Bjerrum Sørensen

De små fredsfår er vidt berejst. Deres hjem er i Tyskland sammen med kunstneren Bertamaria Reetz, men de har allerede til trods for deres unge alder besøgt flere lande og organisationer - senest Mølleparken i Aarhus. Her var nogen på visit, mens andre fik lov til at blive som en gave fra Europabevægelsen til Aarhus 2018 - Europæisk Frivillighovedstad.

De firbenede husdyrs iøjnefaldende farve symboliserer fred og samhørighed. "Blå forbinder væsentlige organisationer i verden som den europæiske fredsbevægelse, FN, UNESCO, EU og UNICEF" - forklarer Bertamaria Reetz den dag på plænen i Mølleparken om sin atypiske fåreart. De opdrættes af frivillige i Køln, og det er nu anden gang, de besøger Aarhus.

I forbindelse med udnævnelsen af Aarhus til årets europæiske by i Danmark fik man to små fredsfår, der siden har haft deres græsgang i Rådhusparken og på Børn og Unge- samt Kulturrådmændenes kontorer.

Til at modtage det nytilkomne fredsfår var skoleleder og næstformand i frivillighovedstaden Torben Dreier. Han kunne efterfølgende tage det kulørte husdyr med sig hjem til FO-byen, hvor de ansatte faldt pladask for det lille får. Men selvom fredsfåret blev taget vel imod er dets rejse måske ikke slut endnu:

"Vi er glade for, at der er blevet tænkt på Frivillighovedstaden i den her forbindelse. Jeg tager fåret med på næste udvalgsmøde, og så regner jeg med, at også det her får får sin plads på rådhuset" - siger Torben Dreier.

I mellemtiden bor det lille fredsfår på chefens kontor, hvor det passes op af medarbejderne i håb om, at vi får lov til at beholde ham.

Den firbenedes glade giver er Europabevægelsens Aarhus-afdeling, hvor formand Kurt Nielsen begrunder foræringen med: "Ligesom for eksempel EU og frihedskampe, så er frivillighed også en vigtig og fælles sag, som binder mange mennesker sammen på tværs af forskelle".

Tilbage i FO-byen kan vi selvfølgelig godt se ideen i at genforene vores lille ven med slægtningene på Rådhuset, men vi synes altså, at regelmæssige besøg kan gøre det. På mystisk vis gør fredsfåret glad. Derfor har vi rottet os sammen om, at han skal blive. Men hey, betyder det ikke bare, at den samhørighed og det samarbejde, som fårearten symboliserer, rent faktisk er blevet realiseret…

Tiden må vise, hvor fredsfårets rejse ender ;)

FAKTA:

  • Den tyske kunstner Bertamaria Reetz har udviklet fredsfårene, der selvfølgelig er uorganiske.
  • De produceres af frivillige på et værksted i Køln.
  • De har været udstillet i flere lande og organisationer, blandt andre Venedig, Berlin, EU-parlamentet, klostret Huysburg, kunsthaller og kirker.
  • Deres karakteristiske blå farve er kendt under navnet 'International Klein Blue', udviklet af den franske kunstner Yves Klein (1928-1962).