2. august 2017

Aftenskolens Ildsjæl gives til en person, der er med til at gøre aftenskolen levende, nytænkende og berigende. Hos FO-Aarhus er vi ikke et sekund i tvivl om, hvem vi er fan af.

Af Maria Bjerrum Sørensen

Torben Dreier har været skoleleder i en evighed, mere præcist siden 1983. Dengang satte han alt ind for at vende skuden for aftenskolens til tider vaklende popularitet. Han har siden ført FO-Aarhus op i folkeoplysningens superliga - og så er han en éner! Torben Dreier er et brand i sig selv. Han iklæder sig, uden undtagelse, en rød trøje hver evig eneste dag. Rød, fordi det er FO-Aarhus' farve selvfølgelig. Du vil blive overrasket over, hvor mange i bybilledet der nikker genkendende til "ham i den røde trøje" - og dét må da være en pragtpræstation i sig selv. Men han er så meget mere end det!

Siden Torben Dreier kom til roret har FO-Aarhus været kernespiller i at gøre Aarhus til en mere samarbejdende by og hævet barren for, hvad der er muligt i arbejdet med folkeoplysning. Det skyldes ikke mindst hans generelle indstilling - at intet projekt er for småt til at drøfte. Torben er vild med nytænkning, og der er ikke langt fra ord til handling i hans organisation. Har du en ide, så er han mand for at lytte og hjælpe dig med at føre den ud i livet. Igennem årene har han selv med meget stor glæde overrakt priser og hyldet en lang række personer for deres medmenneskelige indsats. Hvis ét ord skal karakterisere Torben, så må det være begejstring; hans begejstring for enhver ide og ethvert menneske uanset baggrund, stand, udfordringer, seksualitet og religion - for blot at nævne nogle.

Torben er ekspert i at skabe relationer og opsøge samarbejdspartnere, der ikke på forhånd opfattes som forbundet med traditionel folkeoplysning. Eksemplerne spænder vidt fra en fodboldklub i superligaen, over unge fra Palæstina og Bispehaven til kendte forfattere og musikere samt kulturhovedstadsåret og herunder mega events som Climate Planet og ARoS-Triennalen. Hans fokus på folkeoplysningens fornyelse kommer til udtryk i bogen "At sætte spor i samfundet - inspiration til fornyelse af folkeoplysningen".

Vi er mange, som har den dybeste respekt for måden, hvorpå vores skoleleder altid formår at se muligheder frem for begrænsninger - også når det kommer til menneskene omkring ham. Det betyder, at hans medarbejdere typisk blomstrer med deres opgaver, og at du aldrig er i tvivl om, at du er god nok lige præcis som den, du er. Har du tabt troen på dig selv, så formår Torben med et trylleslag at få den frem i dig igen. Det tilskrives hans beundringsværdige nærvær og evne til altid at få dig til at føle dig tryg i hans selskab. FO-Aarhus' arbejde er baseret på at skabe kundskab, livslyst og trivsel for den enkelte borger. På den måde har Torben ikke blot gjort en forskel for et par stykker men for et bredt udsnit af byens borgere.

I 34 år har han haft en finger med overalt i byen med et utal af aktiviteter og projekter, som alle sammen på forskellig vis har gentænkt betydningen af begrebet folkeoplysning, gjort en forskel for andre, bidraget til den mangfoldige bys udvikling og gavnet det, vi kalder for "det hele menneske". Hans væsen gør ganske enkelt, at folk både kan lide og huske ham - og at det er meget svært ikke at kunne det.  

Torben Dreier er på baggrund af ovenstående ildsjælen over dem alle, hvorfor han om nogen fortjener at vinde Aftenskolens Ildsjæl.