26. juni 2017

Nomas plante - og myresamler, Thomas Laursen, delte gavmildt friske og levende smagsprøver ud, da han lørdag den 17. Juni holdt foredrag under taget af kunstværket "Do we dream under the same sky" foran Hotel Marselis. 

Inde i den store åbne træpavillon, i vandkanten, foran Hotel Marselis ligger små bunker af planter og urter klar på stålkøkkenbordet. Ved siden af står en lille lukket plasticbeholder. Alt sammen stillet klar af Thomas Laursen, der denne lørdag skal holde foredrag om vild mad. 

Udenpå pavillonen, højt oppe på siderne af den kvadratiske tagkonstruktion står der "Do we dream under the same sky" skrevet med mynte og timian. Vi befinder os inde i den thailandske kunstner Rirkrit Tiravanijas bidrag til Aros triennalen "The Garden - The future".

Smag på strandens planter

Thomas Laursen har gjort det til sin levevej at samle planter, svampe og myrer ind til mange af de bedste restauranter i Danmark. Han har lige skrevet håndbogen "Vild - naturen ind i køkkenet", som gerne skulle udbrede kendskabet til spiselige planter, der vokser i vores nærmeste biotoper.

"Jeg drømmer om, at bogen kan være med til at det bliver tilgængeligt for almindelige mennesker, at gå på jagt i naturen efter spiselige ting og sager" - siger han.

Han forsvinder ud af pavillonen og går de 20 skridt ned til strandkanten. Vi kan høre ham gennem mikrofonen:

"Lige her står agertidsel, mælkebøtte, strandkål , strandarve og hvis I kigger 50 meter mod nord står der japansk pileurt".  

For Thomas Laursen handler det om, at vi nemt kan gå i gang. Maden vokser lige derude. Vild mad skal ikke være noget hemmeligt, som man kun kan opleve på Noma.

Tilbage i pavillonen bliver strandkålen stegt i ramsløgolie, drysset med brændt boghvede og revet tørret æggeblomme. Fadet går rundt blandt tilhørerne. Nu er det tid til at smage, også på de mange planter på bordet. Planterne er fra to nære biotoper: strand og strandeng. Publikum tygger løs på strandfladbælgs lilla blomster, strandtrehages koriandernote og den delikate salturt.

Thomas Laursen forsikrer tilhørerne om, at fordi vi nu har haft fat i sagerne, så er vi bedre rustede, når vi selv skal ud på jagt. For selvklart skal man være sikker på, at de planter man tager med hjem er de spiselige.

"Jeg anbefaler, at man begynder i det små og tjekker planterne i opslagsværker inden man spiser dem" - siger han.

Orangemyrer når de er bedst

Det er også en fordel at have styr på flora og fauna, hvis man selv vil give sig i kast med Thomas Laursens andet speciale; orangemyrer. Orangemyrer er, ifølge ham, den myreart, der smager bedst levende. Man går forkert, hvis man tror det er de aggressive røde myrer, som bor i skovens tuer, der skal med hjem. De bider for hårdt i tungen. I stedet skal man holde øje på åbne græsenge under især ege og elmetræer, hvor orangemyrene vandrer op og ned ad træerne efter bladlusesaft, fortæller han.

Plasticbeholderen på bordet bliver åbnet og han stikker sin arm ned, så myrer kan kravle op. Arm og beholder går rundt, så publikum kan hapse en levende myre. Den skal knases levende mellem tænderne. "Den smager af citron og ingefær", siger en fra publikum.

Thomas Laursen fortæller, at han til OL i London leverede 30.000 myrer til Nomas restaurant. Nu håber han, at vi også vil gå på jagt både efter myrer og planter.

"Jeg vil have os ud at trampe i og på naturen. Naturen må ikke blive et museum" - slår han fast.

Det er bare om at komme af sted. På vej hjem kribler en myre i buskebenet. En slags vild madpakke.

Udover Thomas Laursens bog "Vild mad" findes der en gratis app med navnet "Vild mad", som er nem at have med på tur. 

Link til Thomas Laursens bog lige her.

Hold også øje med flere gratis foredrag arrangeret af Aros-triennalen og FO-Aarhus. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  

Program for flere gratis foredrag i pavillonen "Do we dream under the same sky" foran Helnan Marselis Hotel:

Torsdag d. 29. juni kl. 15.00-16.00

Biolog Lars Brøndum: Gentænk byens grønne områder

Hvordan får vi mere natur ind i byen? Hvor er der plads til den? Og betyder det, at vi skal give plads fra os for at dyrene og planterne kan være her i stedet?  

Torsdag d. 29. juni kl. 17.00-18.00

Signe Wenneberg: New Gardening

Blogger Signe Wenneberg fortæller om alle de nye havetendenser. Fra New Nordic Gardening til Urban Farming over Selvforsyning tilbage på landet.

Fredag d. 30. juni kl. 15.00

Jacob Lillemose. Kunsthistoriker, kritiker og gallerist (X and Beyond). Strange Ecologies.

Optegnelser til en kosmisk vision.

Torsdag d. 6. juli kl. 15.30-16.30

Arkitekt fra Lendager Group. Gårsdagens affald, morgendagens arkitektur

Arkitektfirmaet Lendager Group gør en dyd ud af at sikre optimal udnyttelse af brugte ressourcer. Med de nyeste innovationsløsninger og cirkulær økonomi er det muligt at skabe generøs og bæredygtig arkitektur af gårsdagens materialer.  

Lørdag d. 8. juli kl. 15.00-16.30

Fhv. chefredaktør Bo Lidegaard: Hvordan stopper vi menneskeskabte klimaændringer?

Siden 1992 har verdenssamfundet kæmpet for at finde fælles løsninger for at bremse den globale opvarmning. Hvorfor er det så svært - og hvad der det, vi ikke kan blive enige om? Hvor langt er vi kommet med Paris-aftalen, og hvad bliver de næste skridt? Er det overhovedet muligt at nå i mål og få bremset udledningerne helt?

Torsdag d. 13 juli kl. 14

Kim Qvist, Direktør Topkærgaard, Direktør Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, Bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening.

Eco talk: Hvad skal vi med landbruget?

Hvad kan økologien også under the same sky ? Når vi skal spise mindre kød og mere grønt, så skal vi mentalt flytte kasketten, kan og vil vi vane mennesker det ? Kan vi brødføde 9 milliarder under the same sky? Er Danmark som 100 % økologisk en utopi?