15. marts 2017

Store sal på Aarhus Teater var, søndag den 5. marts, fyldt med publikummer til et ni timer langt debat-arrangement. Arrangementet var det første i en række under overskriften "Hypotheticals #1 - Verdens Fremtid". I rampelyset på scenen stod Clement Kjersgaard. Sammen med 16 skarpe hjerner debatterede han, i løbet af fire akter, dagens spørgsmål: "Vil demokratiet vinde?" Her kommer et glimt fra dagens sidste akt.

Af Anne Noller Nygaard

Nede i plyssæderne foran Aarhus Teaters store scene sidder Sarah Kindt Nielsen og Mathilde Langgaard på syvende time. Deres øjne er stadig vågne. De kaster et blik op på Clement, som er ved at gøre klar til dagens fjerde akt. De fortæller at debat-arrangementet "Hypotheticals #1" har været væsentligt anderledes end når Clement Kjersgaard debatterer på TV. "Her har han tid til at være mere lyttende, og alle får tid til at tale ud", siger Sarah.

Veninden Mathilde tilføjer "Og jeg er imponeret over, hvor skarp han bliver ved med at være, selvom de har været i gang så længe".


Salen bliver mørk. Clement toner frem i spotlight og taler direkte ud til publikum: "Forestil os, at EU forsvandt. Skeptikerne, kynikerne, kritikerne kom igennem, så EU blev presset tilbage. Hvor anderledes vil det gøre vores hverdag. Hvordan vil det mærkes? Hvor tæt er vi på at få det afprøvet?"

Lyset blænder op for fjerde akts første oplægsholder: Uffe Østergaard, Professor i europæisk og dansk identitetshistorie. Han får syv minutter, uden afbrydelser, til at give sine svar på Clements hypotetiske spørgsmål, der forklarer arrangementets engelske overskrift "Hypotheticals".

I de foregående akter har der været andre perspektiver på demokratispørgsmålet. Populisme, indvandring og aktivisme er nogle af emnerne, som blandt andre forfatteren Carsten Jensen, Micah White fra Occupy Wall Street og Anna Libak, Udenrigsredaktør på Berlingske har taget fat i.


De andre har måske ret

Senere i fjerde akt træder Bo Lidegaard, tidligere redaktør for Politiken, frem forrest på scenen. Han taler højt: "Demokratiet overlever selvfølgelig. Hvis vi vil det".

Han hæver armene ud mod publikum. "Det formelle. Lighed for loven, menneskerettigheder og frie valg er vigtigt for demokratiet. Men det er ikke nok".

Pegefingeren kører op og ned: "For vi skal kende kernen i demokratiet. Demokratiet er afhængigt af vores erkendelse af det usandsynlige, men mulige, at de andre har ret". 

Publikum griner befriende, og klapsalverne er ekstra høje efter sådan en påmindelse. Påfaldende mange blandt publikum er unge. Aarhus 2017 og FO-Aarhus, som er arrangørerne bag "Hypotheticals", har gerne villet have de unge til at medvirke i debatten om verdens fremtid, og det ser ud til at have virket, at de har givet unge under 25 år rabat. De kunne betale 50 kr. for at deltage, i stedet for normalprisen på 300 kr.

De billige billetter gælder også Sarah og Mathilde, som studerer statskundskab.

De er godt tilfredse med investeringen. Da fjerde akt er forbi, konkluderer de, at formatet med de ni timer holder: "Det var aldrig kedeligt", siger Mathilde. Publikum går ud. Nogle bevæger sig mod Café Hack, hvor snakken fortsætter. De to veninder tager frakkerne på og går den anden vej. De vil fortsætte med at fordøje de mange indtryk sammen.

Næste arrangement Hypotheticals # 2 foregår 21.maj. Overskriften er "Mure og broer - om mangfoldighed og forskellighed.

 

 

Hypotheticals #2, #3, #4

Reserver datoen til de næste arrangementer om

Verdens fremtid med Clement Kjersgaard på Aarhus Teater.

Hypothetical #2

21. maj 2017
Mød professor Jan-Werner Müller, professor Guy Standing med flere.

Hypothetical #3

Liv og overlevelse - om bæredygtighed
10. September 2017
Mød forhenværende EU-kommissær Connie Hedegaard, professor Katherine Richardson med flere.

Hypothetical #4

Revolution og evolution - om forandring

27. november 2017

Mød EU-kommissær Margrethe Vestager, videnskabsjournalist Lone Frank, professor Svend Brinkmann, professor Eske Willerslev med flere.

"Hypotheticals - Verdens Fremtid" præsenteres af Aarhus-2017, FO-Aarhus og Clement Kjersgaard.

 

Om forfatteren

Freelancejournalist