KafféFair: Borgmesteren takkede ja til kaffeaftale
3. marts 2017
Køkkenleder Frida fra KaffeFair Aarhus følger borgmester Jacob Bundsgaard på Facebook. Hun så, at han havde flyttet sit kontor midlertidigt ud i det boligsociale område Bispehaven. Altså var han KaffeFairs nye nabo, og hvad gør man med nye naboer? - Dem inviterer man selvfølgelig på kaffe. Det var i hvert fald lige netop, hvad Frida valgte at gøre.
Af Maria Bjerrum Sørensen
"Hej Jacob
Velkommen til Bispehaven.
Som en af dine nye naboer i Bispehaven vil vi meget gerne invitere dig forbi KaffeFair. I KaffeFair arbejder vi med mad og mennesker og giver dem et nyt ståsted, som de kan bruge som springbræt videre i livet. Vi har borgere fra Bispehaven og andre bydele i Århus i køkkenet og samarbejder med Brabrand Boligforening om at støtte fantastiske mennesker til at finde nye ressourcer og muligheder. KaffeFair er en socialøkonomisk virksomhed, der har en vision om at være med til at løfte lokalområdet gennem vores passion for mad og interesse i menneskelig udvikling. Hvis du har tid, er du velkommen til at komme forbi til en kop kaffe eller til frokost. Vi bor i Rymarken 2, 8210 Århus v.
Mvh. Frida Lund
Køkkenleder, Kaffe' Fair Århus"
- Sådan lød invitationen fra Frida til byens borgmester.
KaffeFair ligger i et af de områder i landet, som er mest udfordret. Caféen er en socialøkonomisk virksomhed, der hjælper kvinder med indvandrerbaggrund ind på det danske arbejdsmarked. Det var derfor nærliggende, at netop KaffeFairs kvinder, der har så meget på hjerte, fik lov at ytre sig over for borgmester Jacob Bundsgaard. For som Frida forklarer, så plejer de ikke at blive hørt.
Frida fortæller, at kvinderne havde FVU undervisning, da telefonen ringede fra rådhuset med et ja tak til invitationen:
"De blev simpelthen så glade, og lagde al undervisning fra sig, så de var sikre på, at de kunne formulere sig rigtigt over for borgemesteren. Ja, de gik utrolig meget op i, at han skulle komme. På dagen for besøget, den 10. februar, kom de endda tidligt for at øve sig".
For Frida selv var det af stor betydning at kunne være med til at bidrage med aktivt medborgerskab. Hun understreger, hvor god hun fandt ideen om, at borgmesteren for en rum tid flyttede sit kontor til Bispehaven, og kalder det "et godt træk". Hun håber på, at andre kan blive inspireret af det.
Lis, som også er ansat i KaffeFair, fortæller, at der var et stort fremmøde, selv om flere af kvinderne havde fri den dag:
"De var både forventningsfulde og velforberedte, da de til duften af hjemmebrygget kaffe og nybagte kager var klar til at tage imod byens borgmester.
"Der var en afslappet stemning rundt omkring kaffebordet, og kvinderne fik mulighed for at stille deres spørgsmål, som borgmesteren forsøgte at svare på efter bedste evne. Vi sætter stor pris på hans initiativ til at møde byens borgere i øjenhøjde, og derved give kvinderne en stemme.
Emnerne strakte sig fra den aktuelle debat om kønsopdelt svømmeundervisning til de nye krav om deltagelse på arbejdsmarkedet.
Mange af spørgsmålene fra kvinderne gik også på bekymringen om økonomien, og på om borgmesteren troede, der kunne komme endnu mere kriminialitet i boligområdet.
Borgmesteren responderede desuden meget positivt på, at der skulle være endnu flere arbejdspladser som deres, der tager højde for de komplekse udfordringer, borgeren står i.
Dialogen mellem KaffeFairs kvinder og borgmesteren varede knap en time, og afslutningvist blev de inviteret på et besøg på Rådhuset. Datoen ligger allerede fast, det bliver den 22. marts, så mon ikke kvinderne allerede er grundigt igang med at forberede nye aktuelle spørgsmål.
Vil du vide mere om KaffeFairs afdeling i Aarhus?
KaffeFair Aarhus er et samarbejde mellem Brabrand Boligforening, FO-Aarhus og KaffeFair. KaffeFair er i projektet en socialøkonomisk læringsvirksomhed, der hjælper kvinder med indvandrerbaggrund ind på det danske arbejdsmarked. Kvinderne gennemgår et køkkenforløb og modtager supplerende dansk-undervisning via et godt samarbejde med FO-Aarhus. KaffeFair Aarhus har allerede vist flere ekspempler på deltagerne, som efterfølgende er blevet headhuntet af private firmaer og har fået fast arbejde. Derfor giver den boligsociale indsats mening og er et borgmesterbesøg værdigt!
Tryk her hvis du vil læse en af vores andre artikler om KaffeFair eller finde direkte links til videre information.