Fjordsgade Skole forvandlet

Både folkeoplysning og foreningsliv får flotte nye rammer i Aarhus. Den tidligere Fjordsgade Skole på Frederiksbjerg er nyindrettet fra kælder til loft. Daglig leder Stine Seneca giver en introduktion til huset.

Barnestemmer fra legende skoleelever på Fjordsgade Skole er skiftet ud med småsnakkende kursister i bedsteforældrealderen. Det er formiddag, og kursisterne er på vej til foredrag, italiensk eller yoga på den ombyggede skole. Folkeoplysningen har fået nye lokaler, for skolen er fra oktober: Fjordsgade forenings- og fritidshus.

Faciliteterne i det nyindrettede hus opfylder kravene til det meste af en aftenskoles kursuskatalog, fortæller Stine Seneca, daglig leder af huset. Hun lister op: ”Her er blandt andet 20 klasseværelser, en musikpavillon og krea-værksteder. Og så er der mulighed for bevægelsesfag i gymnastiksale og yogarum.”

 

Nyt med sans for det gamle

Stine Seneca viser et vestvendt yogarum frem på anden sal. Lyset falder smukt ind af de store sprossevinduer på det gyldne trægulv. Udsigten over Ingerslev Boulevard er imponerende: ”Det er mit yndlingslokale,” siger hun.

Hele huset er renoveret og bygget om med sans for den oprindelige arkitektur. De fleste steder står de gamle karakteristika tilbage. De røde mursten med glaserede grønne bånd, blank mørkebrun linoleum og kæmpestore vinduespartier. Gymnastiksalene i kælderniveau ser ud som før, men nu kan man kigge ned på dagens boksetræning gennem et stort vindue fra gangen oppe i stueetagen.

 

Benovede og kaffetørstige

Som daglig leder af huset får Stine Seneca umiddelbar respons fra husets brugere. ”Som udgangspunkt er de fleste benovede over de gode faciliteter,” siger hun. Skal hun pege på noget, der mangler, så er det at få cafeen, som står klar i stueetagen, op at køre. ”Vi håber med tiden at kunne forpagte cafeen ud. Vi vil gerne have et samlingssted, hvor folk kan købe mad og drikke,” siger hun. 


Plads til fremtiden

Huset er så nyt, at der er kapacitet til mange flere aktiviteter. Stine Seneca fortæller at første skridt har været: ”At få plads til dem, der skal være plads til.” Indtil videre er det oplysningsforbund og foreninger, som er flyttet fra blandt andet den nedrevne Skt. Anna Gade Skole.

”På sigt vil vi være mere aktive for at få meldt ud om husets mange muligheder,” siger hun.

Kigger man ud af vinduerne til skolegården, så er der flere huse under ombygning. En fløj med hjemkundskab, en musikpavillon og den smukke gamle pedelbolig er ved at blive gjort klar til nye beboere. Her er fremover plads til nye ideer. ”Endnu ligger det ikke fast, hvem som flytter ind i de tilhørende huse,” fortæller Stine Seneca.

Forvandlingen på Fjordsgade fortsætter.

 

Fakta om Fjordsgade forenings- og fritidshus

Huset er for alle. Det er både åbent for foreningsaktiviteter, mere uorganiseret foreningsarbejde og diverse projekter.

 

Faciliteter:

  • 20 klasselokaler til voksenundervisning, møder og foreningsaktiviteter på timebasis.
  • 3 mindre mødelokaler
  • 2 gymnastiksale bliver primært brugt af bokse- og kampsportsforeninger
  • 2 yogalokaler
  • 2 krea-rum
  • E-sportslokale med gamer-computere
  • 1 foredragslokale med plads til op til 60 personer
  • Musikpavillon til musik og kor
  • Cafeområde

 

Åbningstid:

Mandag – fredag kl. 8.00 - 22.00

Lørdag – søndag kl. 9.00 – 17.00

 

Booking

Skriv til booking@mkb.aarhus.dk eller  book selv på https://foreningsportalen.aarhuskommune.dk

 

Hjemmeside https://fjordsgade.aarhus.dk/

 

Fra FO er det indtil videre Senior Daghøjskolen, som holder til på Fjordsgade.

Om forfatteren

Freelancejournalist