Kom til åbent hus på Det Kreative Værksted

Det Kreative Værksted i Malling inviterer til forårets ”Åbent Hus” lørdag den 25. Maj. Forberedelserne er i fuld gang i teatersalen, fantasihaven og hønsegården.

Orange stofstrimler er viklet fint mellem trappegelænderet ved indgangen til Det Kreative Værksted. Udsmykningen er det første kunstværk af mange, man kan møde i huset, der i 29 år har rummet Det Kreative Værksted- en voksenskole for mennesker med udviklingshæmning.

Indenfor byder husets leder, Mette Hedemann Olsen, velkommen. Et par af stedets 20 elever hilser også goddag. De er på vej til dagens opgaver i de fem forskellige værksteder i huset. Alle værksteder arbejder for tiden med det fælles emne ”Kredsløb”.

”Værkerne og resultaterne fra ”Kredsløb-emnet” kan man opleve, når vi holder åbent hus lørdag den 25. maj,” fortæller hun.

Faglig til fingerspidserne
Mette er både leder og underviser på teaterholdet. Hun er uddannet dramaturg. Lige nu arbejder hun sammen med teatereleverne på en forestilling om den enkeltes hverdags kredsløb, og hvad der sker når den brydes. Hun fortæller at alle undervisere på stedet skal have et højt fagligt niveau.

”Vi skal kunne vores fag til fingerspidserne, så de produkter vi skaber sammen med eleverne får en høj kvalitet,” siger hun.

Formålet er at eleverne skal opnå en reel feedback.

”De skal vurderes på kvaliteten af de resultater, vi skaber sammen og ikke respons a la: De er jo udviklingshæmmede, så det er da flot,” slår hun fast.

Samarbejde og sammenhæng
At skabe sammen er et mantra i huset. Kunstværker og produkter er man altid flere om, fortæller Mette.

”Vi vil ikke gøre eleverne til enkeltstående kunstnere, så vi sætter altid deres unikke udtryk ind i en sammenhæng.”

Flere af eleverne har meget at bøvle med hver dag, så deres verden bliver ofte meget lille.

”Vi arbejder på at udvide deres verden dag efter dag,” forklarer Mette.

Kolonihaven i fantasihaven
En måde at udvide sin verden på er ved at gå ud i haven bag huset. Haven er fyldt med rum, stier og fantasifulde skulpturer. Dagens havehold er lille, men i fuld gang med at luge og rive. Ved de farvestrålende tulipaner går en mand i grønt arbejdstøj med et langt lyst skæg. Han er haveholdets underviser Bill Mctigue.

Bill fortæller begejstret om et af havens nyindrettede områder, der er døbt kolonihaven. Her står et ægte lyseblåt kolonihavehus med egen frugthave og tilhørende hønsegård. Hønsene er meget populære blandt eleverne, også dem der ellers sjældent kom ud i haven:

”Nogle af eleverne er udfordrede i forhold til at vove sig ud af huset. Nu kommer de ned for at kigge til hønsene,” siger han.

Hønemødre
Bill har lavet en aftale med to elever om at de hver dag hjælper med at passe hønsene. Den ene er Nanna, der viser hvordan hun henter æg, fodrer og muger ud i det ene hønsehus.

”Jeg kalder mig selv hønemor,” siger hun med et smil. Hun vidste i forvejen noget om at passe fugle.

”Jeg har en undulat. Det er meget det samme, man skal gøre,” siger hun.

Nanna fortæller også, at der i det andet hønsehus ligger en høne på æg. Hønen var passende blevet skruk samtidig med at stedet fik 50 æg til deres rugemaskine:

”Hønen har fået fem af de æg, så den kan prøve at have unger,” siger Nanna mens den skrukke høne tripper ud i hønsegården for at spise lidt.

Nanna glæder sig ligesom alle de andre til at kyllingerne kommer ud af æggene. Man kan se og ae de små nye kyllinger, når der er ”Åbent hus og have” lørdag den 25 maj fra klokken 10 - 15. På dagen kan man også udforske nye skulpturer i haven, se teaterforestillingen ”Kredsløb” og få en rundvisning til de andre resultater af forårets værkstedsarbejde.

 

Fakta om Det Kreative Værksted
Skole for voksne med udviklingshæmning.
20 elever
Fem værksteder: Teater, have, service, sundhed og stoftryk.
Drives i samarbejde mellem FO-Aarhus og Aarhus Kommune.
Åbnede i 1990

http://detkreative.dk/det-kreative-vaerksted/vaerksteder.aspx#filter=.Alle%2C+.Ord

 

 

 

 

 

 

Om forfatteren

Freelancejournalist