Børn og unge fejrede den 31. maj deres egen Grundlovsdag fra morgen til aften. Vi var med om formiddagen på legepladsen, Børnenes Jord, i Aarhus C, hvor de yngste stod i kø for at vinde en slikkepind, hvis de gættede en børnerettighed. Andre malede et stort ”Fællesskabs-skab” eller byggede deres egne meninger sammen med En hemmelig klub.

Af Anne Noller Nygaard

Rundt om hjørnet ved indgangen til Børnenes Jord har kunstnerne bag en En hemmelig klub skabt et særligt udendørs kontor i anledning af Børnenes Grundlovsdag. Her kan børnene først tænke over deres vigtigste budskab, så bygge det og til sidst træde op på et podie og råbe det ud i verden.

Vejen ind i ”Budskabsbyggeriet” går gennem bureaukrati. Personalet har grå uniformer på og står bag en skranke med telefoner, formularer og en større samling stempler. Ingen børn kommer videre uden at have udfyldt en ”Formular til fastholdelse af det vigtigste i verden”.

”Mor og far”, ”Vand, mad og træer” og ”Kærlighed”, lyder budskaberne et efter et, som køen skrider frem. Manden i uniform skriver ned og stempler, så børnene kan vise formularen inde i byggezonen og bygge budskaberne.


Børn vil også bestemme

Ved et af byggebordene sidder Oskar fra 2. A på Lauersens Realskole og limer grønne pletter på en stor rød kegle. Det bliver til et jordbær.

”Jeg kan så godt lide jordbær,” fortæller han. Oskar kan ikke helt huske, hvad Børnenes Grundlovsdag handler om, men da han bliver spurgt, hvad han synes, børn skal have ret til ud over jordbær, siger han eftertænksomt:

”Børn skal være med til at bestemme mere, så de ikke kun skal gøre det, de voksne bestemmer over dem.”

Oscar kunne for eksempel godt tænke sig at få ret til at bestemme, hvilke fag han skulle have mere af:

”Så ville jeg bestemme, at jeg skulle læse mere, for jeg er vild med at læse,” siger han.


Danske børn mangler kendskab til deres rettigheder

Bag fejringen af Børns Grundlovsdag står flere organisationer. Fra Aarhus Forældreorganisation er det Mette Bak Larsen, som har været med til at arrangere dagen. Hun gør opmærksom på, at der er en kritisabel grund til at markere Børnenes Grundlovsdag i Danmark:

”Selvom børns rettigheder er velbeskrevne i FNs Børnekonvention, så har det vist sig, at danske børn mangler kendskab til deres rettigheder,” siger hun.

Både en undersøgelse foretaget af Børnerådet og en rapport fra UNICEF peger på, at Danmark halter bagud med at undervise børn i deres vigtigste rettigheder. Derfor har dagen i dag har et dobbelt formål, fortæller hun:

”Først og fremmest dyrker vi temaet: ”Børns ret til fællesskab og leg” ved at lege og lave ting i fælleskab, men nogle af aktiviteterne sigter også eksplicit på at få børnene til at tænke over deres rettigheder,” siger hun.


Festen fortsatte

En tur rundt på legepladsen viser, at festen består af mange flere sjove måder at fejre børns rettigheder på. Bag en bygning har pædagogstuderende fra VIA gang i en vandbane, hvor børnene kan opnå ret til at sprøjte vand på de voksne. Fra bålpladsen lugter det af lækre snobrød. Overalt bærer børn på fint formet pap med deres vigtigste budskaber til verden. Fejringen af Børnenes Grundlovsdag er i fuld gang.

Se hele dagens program på: http://www.aafo.dk/Filer/2018_BUG_PROGRAM_MAJ.pdf

 

FO-Aarhus støttede Børnenes Grundlovsdag.

Fotos: Annabelle Nielsen, En hemmelig klub

Mette Bach Larsen, Aarhus Forældreorganisation


Flere billeder:

 

                  

Om forfatteren

Freelancejournalist