Vel mødt, kaffen klar og stemmen smurt til en dag fyldt med sang og samvær. Der var toner for enhver smag, da FO-byen igen i år åbnede for maratonhøjskolesang arrangeret af Aarhus-områdets højskoler og FO-Aarhus selv.

Af Kamilla Regel Poulsen

Der er klassikere nok at tage af i Højskolesangbogen, som næste år fylder 125 år og i den anledning udkommer i opdateret udgave med nye bud på danske sangskatte. Stiften Lounge var også godt fyldt op torsdag d. 21. juni– i løbet af formiddagen rundede arrangementet de første 130 personer i glad fællessang.


Frihed, fællesskab og fest i forsamlingshuset

Efter en morgenstund med guld i mund og en tur forbi det rige åndelige liv i sangbogen nåede programmet frem til temaet ”Frihed og fællesskab”, og Iben Krogsdal, forfatter og salmedigter, indledte med at fortælle lidt om sit personlige forhold til de udvalgte sange. 

F.eks. var det slet ikke uden skarp indsigt, at hendes søn havde tænkt over Jeppe Aakjærs tekst og fundet frem til, hvorfor Ole sad der på sin knold med sin udlængsel; ”han har jo ingen iPad!”

Imens folk stadig strømmede til og klemte sig ind på de ekstra stole, steg stemningen yderligere, da Iben inviterede alle med på en tur til et(hvert) jysk forsamlingshus med ”Skuld gammel venskab rejn forgo”. Armene blev krydset, sidemandens hånd grebet og traditionen sunget ud.


Sang med mere

Men er det ikke netop det, sangen kan? Skabe bånd på tværs af generationer, og måske mere end det – måske endda bevæge et samfund? ”Kringsatt av fiender”, fortalte Iben, blev oprindeligt skrevet som digtet ”Til ungdommen” i 1936 af den norske digter, Nordahl Grieg. Den pacifistiske hymne, som opfordrer til at standse granaterne og i stedet værne om livet, er blandt de mest populære højskolesange, og som Iben udtrykte det:

”Når vi synger mod det sammen, så forsvinder noget af det onde måske. Vi kan da håbe.”

Det er et godt ønske, og alle nikkede stille med og stemte i. Samlet på dagen var en blandet skare, hvor alt fra seniorer til småbørnsforældre var repræsenteret – samt selvfølgelig højskoleeleverne, som senere ville dukke endnu mere talstærkt op. Da der blev åbnet for ønskekoncert, blev mangfoldigheden også kun yderligere understreget i sangvalg som ”Friheden flyver”, ”Danskerne findes i mange modeller” og ”Du er det fineste, jeg ved” (En sång om frihet).


Næste generation

Vores sangskat binder sammen. Også de nye sange. Før frokost blev der plads til at afprøve nogle af de sange, der lige nu er til vurdering i højskolesangbogsudvalget – sange, der overvejes til den nye udgave af sangbogen, som udkommer i 2019. Både nyskrevne melodier og gamle kendinge vandt genklang i forsamlingen. Under temaet ”Fornyelse” blev det slået fast, at Højskolesangbogen også peger ind i fremtiden.

Blandt de fremmødte sangere var Amalie Laulund Trudsø med din 6 måneder gamle datter, Ingrid. Det var ikke Amalies første maratonsang; hun havde tidligere sunget med på Vartorv i København, og hun var begejstret for arrangementet og understregede sangens betydning:

”Jeg vil gerne give noget af den fællesskabsfølelse videre til min datter. Det er derfor, vi kommer i dag.”

Efter at have hørt salen istemme ”Livet er en morgengave”, kunne man kun tilslutte sig hendes tanke. Lille Ingrid smilede stort, humøret var højt blandt alle gæsterne, og over middag kunne selskabet endda rykke lidt ud i det danske sommervejr.


Flere billeder:


         

Om forfatteren

Kommunikationsmedarbejder hos FO-Aarhus