Der var trængsel, da Louise Cathrine Nørmark og Kristine Vestergaard Bjerre fra Bedre Barsel slog dørene op til Aarhus’ nye barselshus i FO-byen. Gravide, barslende og masser af glad pludder fyldte Stiften Lounge mandag d. 17. september, da mere end 150 gæster – plus babyer – deltog i Barselshusets åbningsreception.

Af Kamilla Regel Poulsen

Dagen igennem var der planlagt oplæg og debatter med særligt fokus på den gravide og de nye forældre. Barselshuset er for alle vordende og nye forældre, men et hurtigt blik rundt i lokalet fortalte, at dagen nu alligevel havde lokket flest kvinder til.


Bedre fællesskaber

Barselshuset i Aarhus er blevet til på baggrund af et ønske om mere fællesskab og bedre tilbud til gravide og barslende – et ønske, der blev bakket op af oplægsholdere og debattører i løbet af åbningsdagen. Det var alle kvinder, som kendte til de til tider barske krav, kvinder stiller til sig selv og hinanden, når de bliver mødre. 

”Barren er sat utroligt højt,” lød det fra Julie Bruhn Højsgaard, som er medstifter af podcasten Jeg er mor (som i øvrigt snart findes som app). Julie fortalte, at hun selv var en af de kvinder, som ikke bare oplevede det som fantastisk at træde ind i rollen som mor. Hendes oplevelser fik hende til at skrive bogen ”Kære verden – jeg er blevet mor”, og gennem delingen af sine egne erfaringer med moderrollen har hun set, hvordan andre nye mødre kunne føle sig mindre alene, fordi hun satte ord på tingene. ”Vi er måske ikke altid enige, men vi kan godt sidde her og være sammen om det,” siger Julie, og de to andre debattører nikker.


Giv plads

Maria Hauskov Leerback fra Ladies First og Forlaget Fortæl mærkede selv forventningerne til den barslende mor, da hun fik sit første barn. For hende var det forventninger, hun følte stort behov for at bryde med: ”Jeg synes, det er okay at sige, at jeg faktisk gerne vil have det hele… Jeg elsker mit barn – men jeg har også brug for at komme ud!” For Maria opstod der en konflikt imellem hendes egne ønsker om at være iværksætter og det forventningspres, hun så sig selv stå overfor. Det handlede om at finde ud af, hvem hun egentligt selv var som mor, men også som alt det andet. ”Og pludseligt forventes der en masse andet af mig end af manden, bare fordi jeg er kvinde,” uddybede Maria.

”Det er rigtigt vigtigt at give plads til sig selv og hinanden!” Trine Karlsen, medstifter af Babyteamet – et jordemoderhus, forklarer, hvordan hun også har oplevet, at barslende mødre kan være utroligt dømmende og hårde ved hinanden. Der er stadig et glansbillede af en forestilling forbundet med at blive mor og gå på barsel med sin lille nye, ”… og vi mangler fortællingerne om, hvor hårdt det også kan være,” lød det fra Trine, som med sit tilbud til gravide gerne vil understøtte nye mødre i deres nye virkelighed.


Velkommen til morkroppen

Netop denne nye virkelighed, som den nybagte mor står i, var også temaet for Thit Kragelunds oplæg med fokus på den nye fysiske virkelighed, mødre står i. Thit er jordemoder og har en Master i sexologi, og hendes illustrationer af en nybagt mors kropsvirkelighed vakte både smil og genkendende nik blandt publikum. Det fortalte noget om, hvad det vil sige at være kvinde – og mor.

”Når kroppen ikke gør, som man forventer af den, kan det være rigtigt svært at acceptere; det tager tid at finde sig til rette i sin nye krop.” 

Mon ikke, det er et godt råd at runde af med for hele overgangen til moderskabet – at huske på, at det tager tid at vænne sig til den nye virkelighed, hvordan man end griber den an. Nu er der både råd, plads og fællesskab at finde lige midt i Aarhus, og Barselshuset indbyder allerede til en række spændende events og hyggelige stunder den kommende tid.


Se mere

Se meget mere fra åbningsreceptionen nedenfor, og HUSK at følge med hos Bedre Barsel og deres kommende arrangementer: Bedre Barsel events


Barselshuset åbner i Aarhus: Mange føler sig ensomme - artikel i Lokalavisen 


Første barselshus åbner: - Mødre på barsel er ensomme - klip fra TV2 Østjylland


Barselshus åbnet i Aarhus - notits fra Jyllands-Posten Aarhus

 

 

Om forfatteren

Kommunikationsmedarbejder hos FO-Aarhus