Kommunikationsmedarbejder hos FO-Aarhus
Idébutikken på besøg i Seniordaghøjskolen
Den 25.09.2017
Nysgerrigheden var stor og spørgelysten i top, da medlemmer af FO-Aarhus' Idébutikken mandag eftermiddag gæstede Seniordaghøjskolen. For hvad går de egentligt og laver, de unge mennesker ovre i Idébutikkens lokaler?
Af Kamilla Regel Poulsen
Nanna Møller Pedersen tager gulvet først og fortæller lidt om, hvordan Idébutikken er blevet til det kreative kontorfællesskab for nystartede iværksættere, som det er i dag. Målet med lokalerne har siden åbning i 2012 været at give folk med gode idéer de bedste og billigste forhold til at afprøve idéerne og se dem få vokseværk.
"Men vokser man så fra Idébutikken?" Spørgsmålet kommer fra salen og fører til en god snak om succes og spirende virksomheder. Idébutikken har været platform for flere iværksættere, hvis idé med tiden er vokset ud over rammerne i Idébutikken. Abrella med deres gratis byparaplyer er et godt eksempel på sådan en virksomhed, som startede med en simpel god idé.
Samarbejde og situationsfornemmelse
Medlemmerne i Idébutikken spænder bredt i beskæftigelse; fra tekstforfatter og oversætter til portvinssmagning og fra cykeludlejning til en IT-programmør med en revolutionerende plan. Alle medlemmer med deres egen forretningsplan, deres eget speciale - og deres egne udfordringer.
Styrken i Idébutikken er nemlig samarbejdet, idet man hjælper hinanden indbyrdes. "Hey, jeg kunne godt lige bruge noget hjælp - hvad har du gjort i den her situation?" Sådan bliver der ofte sparret på tværs af skrivebordene, og du bliver hurtigt involveret i de andres projekter og iværksætterrejser. Nanna understreger, at noget af det vigtigste er at have fornemmelse for, hvornår man deler, snakker og spørger til råds, og hvornår der er brug for ro i lokalet, fordi der også skal være plads til fordybelse.
Nannas portvinsstue
Nanna kommer selv til at grine, da hun fortæller om opstarten af sin egen virksomhed, Portvinsklubben. Med en baggrund som socialrådgiver startede Nanna og en veninde i sin tid en lille privat klub, fordi de simpelthen bare gerne ville smage noget mere portvin. "Men da vi lagde event op på Facebook, var vi ikke lige opmærksomme på privatindstillingerne, så pludseligt stod vi med helt fremmede mennesker til portvinssmagning hjemme i min stue," smiler hun.
Hænderne rundt i lokalet flyver op, og der er bred enighed om, at smagsprøver havde været på sin plads under denne præsentation. Og mens Nanna fortsætter med at fortælle om, hvordan hun langsomt udviklede Portvinsklubben til at tilbyde arrangementer og stille op til madmarkeder, summer reaktionerne lystigt rundt omkring i lokalet.
Portvinsklubben flyttede hurtigt fra hjemmekontoret til Idébutikken, og her - skildrer Nanna - fik hun både det arbejdsrum og den sparring med andre, hun havde brug for. I Idébutikken får hun udvidet sine aktiviteter og finder ud af, at hun vil satse på portvinsforretningen: "Jeg vil hellere drikke portvin end være socialrådgiver!"
Men Nanna fortæller også, hvordan hun er blevet involveret i andre iværksættervirksomheder. Da manden bag Cycling Aarhus flytter til København, overtager Nanna således den daglige administration af virksomheden ud fra Idébutikken, hvilket har ført til en række anderledes opgaver og oplevelser. Forretningen går så godt, at turister står i kø for at opleve den ægte danske oplevelse på cykel rundt i Aarhus, men der medfølger også nogle pudsige udfordringer. Nanna husker, hvordan hun pludseligt måtte stå og instruere en kinesisk kvinde i overhovedet at betjene sådan en cykel: "Hun vidste simpelthen ikke engang, hvad pedalerne var til, så jeg måtte forsøge at undervise!" Episoden endte i øvrigt med gensidig enighed om, at det måske var en bedre - og sikrere - idé for kvinden at opleve Aarhus by til fods.
"Kan jeg få en frivillig?"
Vel at mærke en frivillig, som ikke først får at vide, hvad vedkommende så skal! Det er nemlig udfordringen ved at turde satse, og Peter Matzen fra Handlemod vil gerne skubbe lidt til vores grænser. Sammen med sin partner, skateren Anne Eggebrecht, søger han at fremkalde merehandlemodi folk. Mod til at turde sige sin mening - og nogen gange fejle.
"Man tør ikke falde, man tør ikke fejle, man tør ikke se dum ud." Det er Peters postulat, og han oplever det gang på gang gennem både undervisning og workshops, særligt blandt unge mennesker. De er bange for at agere på deres initiativlyst, fordi de ikke tør risikere at gøre noget forkert, men ifølge Peter er man nødt til at turde satse noget for at lære af de fejl, du kommer til at lave. Derfor udfordrer Handlemod den gængse perfekthedskultur ved helt konkret at træne det at fejle f.eks. ved at lave skaterøvelser, hvor du simpelthen risikerer at ryge på halen.
Det giver en god snak i lokalet om satsning. Alle har oplevelser, hvor de har været bange for at sige deres mening eller for nervøse for at fejle, men blandt forsamlingen fra Seniordaghøjskolen er der også rig erfaring med at have turdet stå imod denne frygt. Lige fra talen til barnebarnets konfirmation til den ærlige og konfronterende snak med chefen om et dårligt arbejdsmiljø. Det kræver alt sammen handlemod. Og det er netop det, Peter gerne vil understrege: "Man bliver nødt til at falde for at lære!"